lauantai 12. lokakuuta 2013

Kreikkalaistyyppinen kahvi

Välimeren alueella kahvi keitetään perinteisen menetelmän mukaan pienellä pannulla, jota kutsutaan Kreikassa brikiksi ja Turkissa cezveksi - menetelmä on hyvin samankaltainen mutta nimi eri. Näin sinäkin voit keittää itsellesi ja kavereillesi perinteisen kreikkalaistyyliset - ja erittäin tymäkät - kahvit!



Mitä tarvitaan:

  • kahvipapuja - itse jauhettavaksi tai valmiiksi hienoksi jauhettuina, tummapaahtoisia
  • briki eli cezve (pieni maustekattila tai kasari käy myös)
  • sokeria (jos maistuu)
  • kaasupoltin tai sähköhella

Vaiheet:

1.
Jauha itse tai jauhata kaupassa kahvipavut hyvin hienojakoiseksi



2.
Lisää kupillinen vettä brikiin/cezveen (kuten kuvassa - tällainen pitää löytyä jokaisen kahvihifistelijän kaapista!) Briki on kuparia tai messinkiä ja siinä on puinen varsi.



3.
Laita teelusikallinen (5ml) kahvinpuruja brikiin. Parikin teelusikallista voi olla ok, mutta ei sen enempää. Mitä enemmän laittaa, sitä paksumpi vaahto kahvin päälle tulee (ja sitä tymäkämpi on maku)



4.
Lisää sokeri, jos maistuu. "Keskimakeassa" kreikkalaiskahvissa on 1-½ teelusikallista sokeria. Jos tarjoat kavereillesi, niin kysy heiltä haluavatko he kahvinsa "sketos" (ilman makeutusta), "metrios" (keskimakeana) vai "glykos" (makeana, yli 1 tl sokeria)



5.
Sekoita annostelulusikalla niin että kahvi ja sokeri liukenevat veteen. Poista tämän jälkeen lusikka brikistä.



6.
Aito kreikkalaiskahvi keitetään tulella, laita briki siis kaasuliedelle tai polttimelle. Retkipoltin (kuten Trangia) sopii tähän tarkoitukseen myös hyvin. Ole varovainen paloturvallisuuden suhteen! Jos kaasupoltinta ei ole käytössä niin sähköhella käy kyllä myös..



7.
Kuumenna kahvia kunnes se alkaa kiehua ja vaahtokehä alkaa muodostua kahvin pinnan reunoille.



8.
Poista briki liedeltä ennenkuin vaahtokehä "umpeutuu" reunoilta keskustaan asti. Kaada kahvi kuppiin ja tarjoile! Huomioi että kahvinpuruja tulee kuppiin mukaan väkisinkin, eikä niitä ole tarkoitus juoda - tästä kannattaa mainita kaverillekin ettei hänen tarvitse kohteliaasti koittaa niellä puruja.




Oletko kokeillut keittää välimerellistä kahvia? Miten onnistui? Kommentoi ihmeessä!



Tämän reseptin ja kuvien lähde on Wikihow, maailman suurin "tee-se-itse" -opas. Sivuston juttuja saa kuka tahansa muokata ja jakaa Creative Commons -lisenssin määrittämin tavoin. Klikkaa ja tutustu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti