maanantai 7. lokakuuta 2013

Caffè macchiato

Macchiato on italiaa ja tarkoittaa "merkattu". Nimi tulee siitä että espresson pintaan tehdään maitovaahdosta pieni jälki, joka voi olla vaikka sydämenmuotoinen (kuten kuvassa alla!)



Mitä tarvitaan:

  • täysverinen espressokeitin höyrysuuttimella
  • espressojauhettuja kahvipapuja
  • maitoa
  • lämpömittari

Vaiheet:

1.
Maito höyrytetään samaan tapaan kuin cappuccinon kanssa. Kaada viiden desilitran metallikannuun parin desin verran kylmää maitoa ja aseta lämpömittari kannuun. Aseta höyrysuutin maitoon siten että suutin on juuri ja juuri maidossa.

2.
Aloita höyryttäminen ja pyöritä kannua käsissäsi siten että höyrysuutin pysyy maidon pinnalla. Tämä ei ole ihan helppo tehtävä kun vaahto alkaa nousta ja laajentua kannussa peittäen näkyvyyden maidon pintaan. Temppu vaatii harjoittelua, mutta kun se onnistuu niin tuloksena on pienikuplaista mikrovaahtoa - juuri sitä mitä tavoitellaan.

3.
Jatka "surffaamista" kunnes maitovaahtoa on kaksinkertaisesti alun maitomäärän verran. Älä päästä vaahtoa yli 70-asteiseksi.

4.
Keitä 20 sekunnin tuplaespressoshotti. Oikeaoppisesti espressoshotti keitetään samanaikaisesti maidon vaahdotuksen kanssa.

5.
Jos maitovaahtoa ei syntynyt tarpeeksi höyrytyksen yhteydessä, niin kaada osa maidosta pois pitäen samalla lusikkaa kannun suulla esteenä vaahdon poisvalumiselle.

6.
Kaada vaahto espressoshotin päälle, keskelle sitä. Nosta kannua samalla kun kaadat vaahtoa, jotta kaatonopeus pysyy tasaisena ja jälki on siten hyvännäköistä. Muista pitää vaahdon määrä pienenä - jos sitä menee paljon niin tulos on lähempänä cappuccinoa kuin macchiatoa!

7.
Vaahdon kaatamisen lopuksi vie kätesi poispäin itsestäsi, siten että vaahtoon muodostuu pieni sydämenmuoto!



Tämän reseptin ja kuvien lähde on Wikihow, maailman suurin "tee-se-itse" -opas. Sivuston juttuja saa kuka tahansa muokata ja jakaa Creative Commons -lisenssin määrittämin tavoin. Klikkaa ja tutustu! (Sivulla myös havainnollinen video!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti